Sommern 2015: Norgesferie i Nord

I fjor sommer var jeg og samboeren på en helt fantastisk flott kjøretur nordover i det fine landet vårt. Vi var borte i drøye to uker og opplevde så vanvittig mye fint disse dagene. Nesten så mye at det har tatt helt til å nå fordøye det hele. Når jeg nå ser tilbake på bildene og tenker på alt det vi så og gjorde, så er det ikke tvil om at denne ferien virkelig er en ferie for minneboka til evig tid. Og i tillegg en type ferie jeg anbefaler alle andre å gjennomføre. Norge er et så utrolig vakkert land, altså! Det er så mye man kan se, så mange fine steder å besøke, så flott natur og utallige ting å oppleve og gjøre.

Nettopp fordi det er så mye å velge mellom, måtte vi ha et hovedmål for reisen og det ble Lofoten. I tillegg la vi inn mange planlagte (og ikke planlagte) stopp både på turen oppover og på turen nedover for å oppleve ulike ting på veien. Vi hadde et ønske om å oppleve mest mulig uten å bruke for mye penger eller leve for fancy underveis. Det klarte vi virkelig med glans! Derav et relativt (veldig) langt innlegg med litt om opplevelsene, hva vi gjorde, hvor vi sov, hva vi spiste og hvordan vi hadde det på tur.

Overnatting
Vi overnattet noen netter hos familie og venner, ellers ble det stort sett på enkle campinghytter. Så godt som ingen av de hadde do eller dusj, og noen hadde ikke en gang innlagt vann eller isolasjon. Men, med joggis tredd ned i soveposen var ikke det akkurat noe stort problem at det var litt kaldt, og å gå et par meter for personlige ærender eller å hente vann skulle en da klare. Hyttene var stort sett helt ok innredet med det man trenger for en overnatting. Vi var uansett ikke ett sted mer enn en natt (for utenom én gang), og vi tilbragte stort sett bare kvelden og natta på hytta. De hadde absolutt ikke alltid den sprekeste innredningen, men det er vel litt av sjarmen som det heter… Det var uansett mange gode muligheter i fellesområder med do/dusj/kjøkken og andre ting man måtte trenge som micro til popcornet f.eks. I tillegg ble det et par fine netter i telt også – neste gang skal vi bare huske å ta med elektrisk pumpe til madrassene og et tonn med mygglys. Totalt endte vi med å bruke ca 6000 kr i overnatting for to personer i drøye to uker – og det er absolutt ikke dyrt til å være i Norge. Selv om vi følte vi sparte mye penger på overnattings-valgene, bodde vi aldri dårlig, det var rent og pent de fleste steder, og vi sov stort sett godt. Så denne formen for overnatting, med billige campinghytter og litt telt, kan absolutt anbefales på en tur som dette hvor opplevelsene er det viktige.

Mat
Allerede de første dagene kjøpte vi opp litt diverse tørrmat og pålegg som vi hadde i bilen i en pose eller i vår flotte elektriske kjølebag. Dermed hadde vi både til frokost og lunsj. Enten smurte vi lunsj, eller så stoppet vi på en rasteplass og dro frem utstyr i ekte campingstil. Det gikk med et par pakker speltlomper, knekkebrød, makrell i tomat og leverpostei for å si det sånn. Dessuten funker og smaker Nugatti søren så godt på tur kan jeg fortelle! Vi benyttet oss som oftest av mulighetene til å lage middager selv på hyttene, der hadde de det mest av kopper&kar. Tacos, indrefilet, burger, wraps, fiskekaker, salater, laks og andre deilige retter ble kokkelert frem. På hele turen spiste vi bare middag ute på restaurant to ganger. Ikke nødvendigvis for å spare penger, men det er ikke flust av restauranter på de små stedene vi kjørte forbi heller. Samtidig som det faktisk er veldig enkelt å spise god og bra mat med bare litt fantasi selv når man er på tur. På en måte spiste vi vel egentlig ganske likt som vi gjør hjemme, bare at vi spiste den med finere utsikt og hadde litt mer sjokolade mellom måltidene enn ellers…

Opplevelser
Vi hadde noen faste mål og ønsker vi hadde bestemt oss for å oppleve før vi reiste. Men etter hvert som vi var på tur, ble vi fort enige om at vi ville forsøke å finne minst én spesiell ting å gjøre eller oppleve på et nytt sted hver dag. Mye fordi vi endte med å kjøre et lite stykke hver dag, og det er kjedelig å føle at det er det eneste man gjør på tur. Og også fordi det var fint å kunne stoppe og faktisk oppleve noe av det vi så rundt oss. Vi var jo ikke bare på gjennomreise heller! Det valget viste seg å være veldig fint, og det gjorde så vi plutselig befant oss på en fjelltopp, et museum, en sykkeltur, i en dyrepark, et kjøpesenter, i et spel, en kafe og på utkikk etter streetart på forfalne hus.

Det var litt om hvordan turen var i store trekk, her følger en detaljert oversikt over hva vi faktisk gjorde hver dag, vår reiserute og noen blinkskudd.

Dag 1: Oslo – Hjerkinn: Ferien er i gang! Allerede klokken 7 var bilen pakket og vi klare for tur! Vi kjørte strake veien opp til Hjerkinn for å rekke shuttelbuss videre til DNT hytta ‘Snøheim’. Herfra gikk ferden opp på Snøhetta i strålende solskinn og deilig temperatur. Turen var fantastisk og utsikten magisk. Ekstra bonus at det var veldig lite folk og vi stort sett fikk gå for oss selv. Tilbake på ‘Snøheim’ spiste vi brødskiver og drakk moskusøl menst vi nøt solnedgangen ned bak toppen av Snøhetta.

DSC00211

Dag 2: Hjerkinn – Steinkjer: Vi stoppet i Steinkjer for å besøke mine fine tanter og deres to hunder. Her ble vi vartet opp med deilig grillmat, omvisning i byen og masse hygge. Det ble en lang og veldig hyggelig kveld med masse skravling og kos – tusen takk for at vi fikk lov å komme!

DSC00257

DSC00271

Dag 3: Steinkjer – Mosjøen: Før vi reiste videre fra Steinkjer besøkte vi også «Verdens største stol» på toppen av ‘Oftenåsen’ og tok en liten shoppingsrunde på lokale senteret (siden noen hadde klart å glemme håndkle hjemme i Oslo). Etter det kjørte vi til Mosjøen og overnatta i en leilighet på Mosjøen Camping. Ettermiddagen ble brukt til litt trening, serietitting og avslapping.

20150706_201545387_iOS

20150707_084644339_iOS

Dag 4: Mosjøen – Halsa: Første natta vi fikk merke litt til midnattssola – går det AN å være så lyst hele døgnet!? På morningen jogget vi en runde i Mosjøen-setrum for å se litt mer av stedet før vi reiste videre – veldig kjekk måte å få sett litt samtidig som man trener! Dette ble en ganske lang kjøredag med et par ferjeturer før vi omsider var fremme på Furøy Camping. Dette var én av de få dagene med litt regn, så det var egentlig helt ok med mye reising. Fremme på hytta rigget vi oss til med tacos før vi gikk på tur innover øya for å utforske stedet nærmere.

DSC00309

DSC00315

Dag 5: Svartisen: Vi kjørte et lite stykke fra hytta for så å ta en liten båt over til bunnen av Svartisen. Herfra var det en kort gå tur på ca 3 km på grus før vi kunne starte på klatringen opp mot isen, og for første gang faktisk ta på en helt ekte isbre! Det var en bratt tur, men veldig morsomt å kjenne hvordan kulden fra isen kom i mot oss jo mer vi nærmet oss. En helt fantastisk farge og et utrolig naturfenomen å oppleve på så kloss hold.

DSC00329

DSC00331

DSC00369

DSC00353

Dag 6: Halsa – Tengelfjord: Dette ble en ganske lang kjøredag med ferje fra Bognes til Lødingen, og dermed endelig et skritt nærmere Lofoten. Her overnattet vi langt innover en vei der ikke så mange skulle tru at nokon kunne bu. Men, hytta var fin og vi fikk etter 2 mil (hver vei) også kjøpt oss mat på en liten lokal butikk enda litt lenger innover en vei der vi heller vel ikke skulle tru at nokon kunne bu.

Dag 7: Tengelfjord – Svolvær – Kabelvåg – Lyngvær: Endelig kom vi faktisk i Lofoten, og det på under én uke! Dagen ble brukt til sightseeing med rusletur i Svolvær-by, titting i Lofoten Katedralen og Espolin Johnson-museum i Kabelvåg. Overnatting ble i et rom i et stort og koselig hus i Lyngvær med fantastisk utsikt rett nedenfor huset. Solen tittet frem og vi koste oss med utsikten nede ved vannet.
DSC00418

DSC00446
Dag 8: Lyngvær – Stamsund – Å: Dagen ble brukt på å vikingmuseet på Borg, før vi kjørte videre mot Stamsund. Her parkerte vi en plass langs veien, og syklet en tur rundt halvøya i solskinnet. Sykling er også en fin og anbefalt måte å se et sted man stopper opp på! Etter turen kjørte vi siste biten av Lofoten til Å – når vi hadde kommet dit kommer man ikke lenger ned. Her overnattet vi på et vandrerhjem og brukte feriepenger fra mormor på en herlig middag (tørrfisk) og vin.
DSC00483

DSC00506

DSC00519

Dag 9: Å – Reinebringen – Ramberg – Henningsvær – Sørkil: Vi stod tidlig opp og kjørte et lite stykke nord for Å for å gå opp ‘Reinebringen’. Lite visste vi at det skulle bli nærmest forbudt å gå opp dit noen uker seinere pga det er veldig bratt og fare for mye småstein-ras. Uansett, det var lite folk, sola steika og det ble verdt hver eneste svettedråpe når vi nådde toppen og fikk en helt utrolig utsikt. Neste stopp etter dette ble Rambergstranda. På et tidspunkt på toppturen før fristet det med et bad her, men da vi kjente på vannet ble det med tanken. Så stoppet vi videre for kake og sightseeing i Henningsvær, før vi satte kursen mot Lødingen og ferje over til Bognes igjen. Vi overnattet i telt i Sørkil med en herlig utsikt til midtnattssola rett utenfor teltet. Dessverre var det ett tusen mygg, så det ble å krype tidlig i teltet.
DSC00614

DSC00630  DSC00671

DSC00695

Dag 10: Sørkil – Polarsirkelen – Mo i Rana: Dagen ble startet med en liten joggetur opp til en topp med fantastisk utsikt utover vet-ikke-helt-hva i solsteiken. Ellers ble det en ganske lang dag i bilen med et stopp ved Polarsirkelen. Her var det tusenvis av små varder som forbifarende hadde satt opp. Vi stoppet også ved et senter med diverse informasjon om naturen i området, utstoppede dyr og noe kunst. Ikke veldig spennende. Kvelden endte nok en gang i telt like utenfor Mo i Rana på Yttervik Camping. Det ble burgere på panna til middag og popcorn og øl til kvelds.

DSC00712

DSC00701

DSC00720

Dag 11: Mo i Rana – Namsskogan – Harran: Impulsivt på veien videre kjørte vi innom Namsskogan dyrepark. Her fikk vi vært med på mate-runden og dermed se bjørn, rev, reinsdyr, ilder og diverse andre dyr på klosshold. Overnatting ble på Harran camping i en iskald campinghytte. Men det gikk fint med ovnene på full guff, tacos og serier på Surfacen.

DSC00733

DSC00760

Dag 12: Harran – Stiklestad – Trondheim: Vi besøkte Stiklestad og fikk med oss både et lite «spel» som gikk over husmannsplassen med lokale barnestjerner, og en uplanlagt helt privat omvisning (siden ingen andre en oss hadde møtt opp for nettopp det). Vi fikk veldig mye spennende informasjon om stedet, et par morsomme nye ‘fun facts’ om historien og ikke minst muligheten til å ta på steinen Olav (visstnok) døde på. Etter et par knekkebrød i bilen kjørte vi til Marte og Eivinds sin fine leilighet rett utenfor Trondheim. Her ble vi vartet opp med deilig kyllingtacos, vin og skravling til langt på natt.

DSC00786

DSC00808

DSC00824

Dag 13: Trondheim – Kristiansund: Etter en lang og fin frokost med Marte kjørte vi mot Kristiansund. Lurvete vær og ikke den mest spennende dagen. I Kristiansund flottet vi oss derfor med semi-hotell og biff-middag etter en kjapp sightseeing i byen.

DSC00831

DSC00841

Dag 14: Kristiansund – Atlanterhavsveien – Åndalsnes – Trollstigen – Eidsdal: Strålende sol og endelig shorts-vær gjorde turen videre over Atlanterhavsveien, via Åndalsnes for is og Trollstigen opp, veldig fin. Det var rimelig trangt oppover Trollstigen, men på toppen fikk vi en fantastisk utsikt sammen med alle turistene. Overnattingen ble på en camping plass langs veien i Eidsdal. Ikke sprekeste standarden her heller, men her var det til motsetning fra ca alle de andre stedene som kun hadde køyesenger, mulig å brette ut en sofa til dobbeltseng! …og da var ca hele hytta full også.

DSC00861 DSC00870

DSC00896

Dag 15: Eidsdal – Geirangerfjorden – Gol: Eventyret var på hell.. Siste etappe var nedom Geirangerfjorden en sving før det bar over fjellet og «hjem» til hygge på stølen på Golsfjellet de siste dagene. Dessverre var det ganske dårlig vær, så fjorden ga ikke det beste inntrykket, men illusjonen av hvor fantastisk vakkert det er der nådde definitivt frem allikevel! Og utsikten, selskapet og avslappende dager på stølen er det virkelig lite som slår!

DSC00909 DSC00928

Det er ingen tvil om at dette er en av de fineste feriene jeg noen sinne har hatt. Så utrolig mange flotte opplevelser. Norge er virkelig et vakkert land, og når jeg i tillegg kan oppleve det med en vakker mann, ja, da er det ikke mer som skal til for å gjøre meg fornøyd og lykkelig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s