Livsstil v.2.0

Dette er et blogginnlegg om min lille livsstils-reise de siste årene, et par aha-opplevelser og litt om hvilket valg jeg har endt opp med.

Det sies at du er hva du spiser. Så, hvis du spiser sunt, da er du sunn da, eller? Hva vil det egentlig si å spise sunt og dermed være sunn? Dette er definitivt noe de lærde strides om. Jeg er ikke lærd, men jeg tror allikevel jeg har endelig har begynt å finne ut hva å være sunn vil si for meg – både med hva jeg spiser, men også hva jeg gjør med kroppen min ellers også.

Da jeg for et par tre-fire år siden begynte å bli mer opptatt av trening og aktivitet, ble jeg også samtidig mer opptatt av mat. I første omgang var denne økte interessen for disse tingene fordi jeg ville ned i vekt, jeg ville bli smalere, jeg ville ikke lenger være det jeg mente var «tjukk», men det jeg tenkte på som «tynn». Rett og slett (dessverre) fordi jeg ville bli finere.

Så, med disse tankene i hodet om trening, kosthold og et «mål» kun basert på kropp, hva tenkte hodet mitt da at det var naturlig å gjøre? Jo, spise mindre og trene mye. Følge kostholdsplaner slavisk. Kutte ut visse matvarer. Telle kalorier. Alltid velge light-produkter. Spise så lite fett som mulig. Trene tung styrke, løping, sykling, og alt annet som kunne trenes for å forhåpentligvis forbrenne masse kalorier.

Gikk jeg ned i vekt? Tja, kanskje litt. Hadde jeg det veldig bra? Nje, egentlig ikke.

Så, med disse tankene i hodet om trening, kosthold og et nytt «mål» om å ha det bra, hva tenker hodet mitt nå at det er naturlig å gjøre? Nå er jeg like opptatt av trening og aktivitet, og kanskje enda mer opptatt av mat. Så, hva er forskjellen? Jo, i denne omgangen er det ikke fordi jeg vil gjøre kroppen min «fin» å se på. Forskjellen nå er at jeg faktisk tenker at jeg (heldigvis) er relativt fin allerede. Jeg har sluttet å trene for å spise, og heller begynt å spise for å kunne trene. Jeg følger ingen matplaner med kalori- eller næringsinnholdfokus slavisk. Jeg kutter (stort sett) kun ut matvarer som ikke gir kroppen min noe bra og spiser ikke bare light-produkter i tro om at det er bra for meg. Ikke teller jeg kalorier og jeg spiser proteiner, fett og karbohydrater i en fin balanse. Jeg trener styrke for å få en sterk kropp, mobilitet for å få en funksjonell kropp, utholdenhetstrening for å få god kondisjon og hverdagsaktivitet fordi det er deilig.

Det skal sies – jeg sier ikke at å gå ned i vekt, følge planer, telle kalorier eller annet ikke er bra, det vet jeg egentlig ingenting om. Det kan hende at det er dette som må til for noen for å «komme i gang». For, det var jo faktisk sånn jeg kom dit jeg er i dag, og det er et viktig poeng. Jeg har lært det jeg vet nå fordi jeg tidligere hadde dette fokuset. Jeg skulle så gjerne vært uten å ha vært innom de tankene, for nå vet jeg jo så mye bedre, men da hadde jeg jo ikke vært her jeg er i dag. For det jeg vet, er at slik tankegang er ikke bra i seg selv, for det er ikke bra å kun være fokusert på at utseende skal være etter en viss standard. Det vil aldri være bra for noen.

Det skal også nevnes at jeg så klart tenker over hva jeg spiser og hvordan jeg er aktiv og trener. Forskjellen nå er at jeg har bedre oversikt over hva som er bra for kroppen min og gir meg noe mer enn bare «litt energi og forbrenner nok så jeg allikevel går ned i vekt» – men mer om blant annet mat og kostholdet mitt vil jeg forsøke å skrive mer om i et innlegg snart.

Jeg har altså innsett at det ikke lenger handler om å nå et mål om å få det beste utseende. Det handler om å ha en livsstil som jeg anser som sunn, og som jeg kan kose meg med og nyte hele livet samtidig som kroppen min har det bra. Det handler om å ha det bra med meg selv både i hodet og kroppen. Jeg nyter den retningen livet mitt har tatt, at jeg endelig føler at jeg har den kunnskapen jeg trenger om hva som er bra for meg når det kommer til mat og trening.

Jeg unner alle å komme til slike aha-opplevelser, jeg vet i alle fall at de gjør så jeg har det bedre på så mange mulige måter og isteden kan bruke mer energi på andre ting i livet enn å slanke meg!

20160320_092438354_iOS

Heia meg, en balansert livsstil og helårskroppen!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s