Mine tre mål for 2017

Da jeg var ferdig med dagens treningsøkt innså jeg hva jeg faktisk ønsker å ha som trening-, aktivitet- og kostholdssmål for 2017:

Å finne balansen mellom aktivitet og hvile, mellom styrketrening og kondisjon, og mellom sunne og usunne ting, som kroppen min kan trives alle best med.

Det høres kanskje ut som et litt overfladisk mål som både er vanskelig å finne ut av hvordan man skal nå, og også verifisere om man når de. Og, ja, det er det nok kanskje. Samtidig er det nettopp å ha fokus og være bevisst på samspillet mellom disse tre ganske elementære tingene noe jeg har vært flink nok til. Jeg er flink til «litt av alt» – flink til å trene, flink til å trene variert og flink til å spise sunt – men jeg er ikke så flink til å se den totale kombinasjonen av de tre områdene for å skape den hverdagen jeg trives aller best med.

Aktivitet og hvile
Jeg vet at jeg i perioder kanskje trener litt for mye og er litt for aktiv. Mye av årsaken er rett og slett fordi jeg syns det er så ufattelig deilig og gøy med bevegelse og aktivitet! Og kanskje har jeg også en liten unødvendig overbevisning om at jeg burde trene ofte for å holde kroppen i gang, for å ikke falle av lasset og ikke gidde mer. I utgangspunktet tror jeg ikke at kroppen min har hatt så veldig vondt av det, for det er absolutt ikke noen ekstrem-trening jeg holder på med! På ingen måte! Men samtidig er det jo hvile og restitusjon som ofte gjør deg bedre – det er for så vidt noe jeg alltid visst, men som skrevet, det var dette med at det er så innmari gøy med trening da…sukk! Uansett, jeg har stor tro på at ved å ha noen skikkelig gode hvile dager innimellom kanskje kan gjøre en forskjell for meg. For det er også ofte øktene etter en god hvile dag eller en roligere periode som jeg faktisk koser meg mest med, hvor jeg har masse ekstra energi, ingen såre eller stive muskler, og masse treningsglede. Så, 2017 blir året for kvalitet fremfor kvantitet!

Styrketrening og kondisjon
Jeg er en av de som er veldig glad i både styrketrening og kondisjonstrening som løping/langrenn/fjellturer/sykkelturer/roing etc. I utgangspunktet er det ikke noe problem å kombinere disse tingene. Men, det er samtidig vanskelig å bli kjempe god i mange av aktivitetene samtidig. Heldigvis har jeg ingen mål om å bli kjempe god i noen av de – bare akkurat passe god for meg selv. Det jeg derimot vil bli flinkere til er å kombinere de måtene å bevege seg på bedre så jeg kan få gevinster av begge deler samtidig. Jeg vil forsøkte å ha noen flere styrkeøvelser som også passer til kondisjonsaktivitetene jeg vil holde på med. Som at jeg trener mer øvelser for fine langrennsturer på i løpet av høsten, og øvelser for gode fjellturer på våren. Altså ikke bare masse forskjellig styrketrening + masse forskjellige kondisjonstrening, men en fin kombinasjon som gjør de to aktivitetsformene mer forenelig.

Mat
Jeg er veldig glad i stort sett all mat – både det de fleste anser som sunn mat og det som anses som litt mindre sunn mat og godis. I utgangspunktet er jeg også ganske så flink til å kombinere disse to i skjønn forening året rundt med mest sunn mat og passelig med det usunne. Men, det blir noen smeller, og som oftes på helt unødvendig grunnlag. Det er ikke som at jeg ikke skal spise noe usunt og nyte det, for all del! Men, jeg vil derimot bli flinkere til å spise det man anser som usunt når jeg faktisk selv har lyst på det, og ikke fordi jeg ikke gidder å lage noe sunt eller fordi jeg føler jeg må spise det fordi det står fremme. Type varianten hvor man kommer alt for sulten hjem fra jobb, og i stede for å ta en banan, et knekkebrød eller en yoghurt hvis det er en stund til middag, går å fyser på sjokoladen som ligger i skapet. Eller når man finner seg selv sittende å ta litt, og litt til, og enda litt til av potetgullet selv om du egentlig er kjempe mett etter middag. Altså, jo, jeg skal spise både sjokolade og potetgull. Men ikke istedenfor sunn og bra mat, og ikke bare fordi det finnes! Det trenger ikke være en kjempe stor eller spesiell anledning heller, men jeg vil bare bli enda mer bli flinkere til å velge sunn og bra mat for kroppen min fremfor det usunne. For så lenge jeg klarer det, tenker jeg ikke så mye over de gangene jeg ender med å spise noe usunt, og klarer å kose meg mye mer med det også!

Og hvordan har jeg så tenkt til å jobbe mot disse målene? Jo, jeg skal forsøke å ta den lille ekstra runde med meg selv når jeg møter på noen valg eller utfordringer i forbindelse med disse tingene. Er kroppen kanskje litt sliten i dag og en hvile dag er på sin plass? Kanskje det hadde vært best med kort-intervaller i dag istedenfor tilfeldig løping? Må du spise godteri nå eller kan du vente på middag i 15 minutter? Når slike tanker dukker opp, vil jeg forsøke å tenke meg litt om, og forhåpentligvis klare å ta det valget jeg mener er det beste for å nå målet, valget som gir meg det beste resultatet. Jeg sier ikke at det blir lett – men hvem er vel ikke klar for en real utfordring for sitt eget hode på starten av et nytt år!?

Så, da er det bare å glede seg til resten av 2017, for jeg har troa på at jeg dette året vil finne den gode balansen som jeg søker og som kroppen min fortjener!

20161231_160701000_ios

Godt 2017 – måtte det bli det beste året så langt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s